Sunday, October 11, 2009

DARI DAUN KE MATI!


Daun? Semua pernah tengok daun. Macam-macam jenis daun. Semalam satu perkongsian baru dengan sahabat-sahabat dan adik-adik usrah. Topik kami ialah tentang daun. Setiap seorang perlu bawa 2helai kertas A4, dapatkan 3 helai daun yang berbeza, gam atau salotep.

Jom kita mulakan sekarang!

1. Lekatkan daun-daun tersebut pada helaian kertas yang pertama. tampal jangan bagi tercabut ye!
2. Dah siap, sekarang cuba perhatikan ketiga-tiga jenis daun itu. kenalpasti perbezaan antara 1 sama lain.
3. Bentangkan apa yang diperhatikan kepada sahabat-sahabat yang lain.

Pembentangan dimulakan dengan Nabilah. Nabilah menceritakan tentang sifat fizikal yang ada pada daun tersebut. ada yang keci, ada yang besar, ada yang leper dan sebagainya. Turn seterusnya ialah Intan. Intan menceritakan hal yang sama, fizikal daun tersebut. Kini tiba pula giliran Asiah. Asiah menceritakn hal yang sama dan ditambah '' Inilah kekuasaan Allah..."

Hmmm nampaknya topik kita sudah hampir mencapai objektif. Dengan itu saya terus meminta Asiah lanjutkan perbincangan tentang ayatnya yang terakhir itu tadi. Wah! Dari sekecil-kecil topik daun kami boleh sampai kepada masalah negara. Sampai macam-macam yang dikeluarkan. Iman, aqidah, masalah sosial, kejadian Allah, tugas manusia dan sebagainya. Rupa-rupanya daun ini ada POWER ye!! Bukan sekadar ulat sahaja boleh makan daun tapi manusia pun boleh makan daun untuk dijadikan makanan hati. Best nya usrah!

Yang sains (Asiah la tu) huraikan berdasarkan pandangan sains dan geografi, Intan pula sampai bab kebudayaan Indonesia dan Malaysia pula! Hmm menarik menarik. Asiah dan Nabila baru 1st time hadir tapi memang aktif ye! Bagus2!!

Apa yang Nabilah utarakan memang kena. Sampai akhirnya ke topik MATI!! Subhanallah!!

Next step : setiap seorang perlu mencipta sebuah sajak mengenai apa yang berlaku pada hari ini. Termasuklah naqibatnya ini. Hehe...
Mereka semua ini memang berbakat, best sangat kata-kata dan sajak yang mereka cipta. Spontan di situ sahaja. Asiah pun dia kata tak pandai buat sajak tapi bila minta di baca sajaknya.. memang BEST la... caya lah kat korang semua. Sajak-sajak itu kami jadikan conclution pada apa yang diperolehi sepanjang sesi usrah yang dijalankan itu. Nanti akan dimasukkan dalam buku 'Diari Usrah Kami' untuk jadi tatapan adik-adik usrah yang tak datang hari ini.

Bestnya bercerita tentang alam... lihat REALiti..

Ini apa yang saya ungkapkan tentang topik hari ini menjadi ringkasan.yang dorang buat lagi panjang dan berisi. saya buat ringkas je...

AKU DAN DAUN
Aku manusia...
Daun ciptaan-Nya
aku jua ciptaan-Nya
Aku daun, kau manusia...
tetap jua ciptaan-Nya
kau akan gugur mati..
aku jua akan mati...
cuma bezanya
aku akan dikuburkan,
dihisab tentang amalanku..
tidak dirimu..
11 Oktober 2009

Reactions:

0 comments:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes